1912

Rabu (8/11), 17 Mahasiswa Pendidikan Bahasa Inggris FKIP Universitas Tiidar menjadi starter program International EFT in Practice di Malaysia. Adalah Prof., Dr., Sukarno, M.Si., selaku dekan didampingi Drs., Hari Wahyono, wakil dekan bidang akademik dan Ali Imron, M.Hum, ketua pelaksana program yang melepas keberangkatan gelombang pertama program tersebut dari halaman depan gedung FKIP Universitas Tidar. Dalam sambutannya, Sukarno mengucapkan selamat kepada para mahasiswa yang berangkat pada gelombang pertama tersebut karena akan mengaplikasikan secara langsung ilmu yang telah di dapat di kelas dari mata kuliah English for Tourism. Sukarno juga berpesan agar mahasiswa menjaga nama baik fakultas dan universitas selama berada di Malaysia yang direncanakan akan dilaksanakan selama empat minggu.

Program ini terjalin berkat kegigihan segenap dosen FKIP Universitas Tidar dalam menjalin komunikasi dan memperluas jaringan dengan institusi dari Malaysia dengan program sebelumnya adalah PPL Internasional di negara yang kini terkenal dengan sebutan negara Upin-Ipin ini. Program ini menjadi akhir panjang persiapan tim yang dipimpin oleh Ali Imron, M.Hum selama kurang lebih dua bulan sekaligus menjadi awal bagi kegiatan para mahasiswa yang akan melaksanakan Praktik di salah satu resort terbesar di Malaysia. Selain itu, program ini juga adalah awal dari program-program sejenis yang direncanakan akan dilaksanakan dan terus dikembangkan oleh fakultas.

Mahasiswa akan melaksanakan aplikasi ilmu (teori) yang telah diberikan pada semester ini dan semester sebelumnya dalam praktek secara real di Gambang Resort yang juga memiliki sebuah institusi pendidikan pariwisata bernama Imperia College of Hospitality. 17 mahasiswa yang berangkat ini merupakan peserta gelombang pertama. Pada Rabu, (25/11) minggu depan, gelombang kedua mahasiswa dalam praktik yang sama terjadwal akan menyusul mereka sehingga total mahasiswa yang berangkat berjumlah 21 mahasiswa.

Tidak cukup hanya sampai di sini, FKIP juga sedang mengurus program Broadcasting bagi mahasiswa Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia di negara yang sama. Ali menyebut, program-program ini merupakan usaha maksimal yang mampu diberikan oleh dosen dan pimpinan FKIP Universitas Tidar dalam “memberikan amunisi” kepada para mahasiswanya terkait dengan kompetisi yang akan mereka hadapi dalam dunia kerja ketika mereka telah lulus. (AL)

Wednesday (8/11), 17 Students of English Education of FKIP, Tidar University became the starter of International EFT in Practice program in Malaysia. Prof., Dr., Sukarno, M.Si., as the dean, accompanied by Drs., Hari Wahyono, vice dean of academic affairs and Ali Imron, M.Hum, the program chief executive dispatched the first wave of the program from the front yard of FKIP building, Tidar University. In his speech, Sukarno congratulated the students who left for Malaysia in the first wave because they will apply theoretical knowledge of English for Tourism that has been taught in the classroom directly in a real place and situation, most importantly, international practice. In the very bright morning, Sukarno closed his speech by advising students to behave well and keep the good name of faculty and university while being in Malaysia which was planned for four weeks.

The persistence of all lecturers of FKIP Universitas Tidar in establishing communication and expanding the network with institutions from Malaysia with the previous program is PPL International in a country now known as Upin-Ipin country had resulted in the establishment of this program. It is the end of a long preparation of the team led by Ali Imron, M. Hum for approximately two months as well as the beginning for the activities of students who will implement practice at one of the largest resorts in Malaysia. In addition, this program is also the beginning of similar programs that are planned to be implemented and continued to be developed by the faculty.

Students will carry out the application of science (theory) that has been taught in this semester and the previous semester in a real practice at Gambang Resort which also has a tourism education institution called Imperia College of Hospitality. The 17 students who departed were the first wave participants. On Wednesday (25/11) next week, the second wave of students in the same practice is scheduled to follow them so that the total number of students departing is 21 students.

It hasn’t been enough yet, as FKIP is also working on a Broadcasting program for Indonesian Language and Literature Education students in the same country. Ali mentioned that these programs portray the maximum effort done by the lecturers and leaders of FKIP of Tidar University in “giving ammunition” to their students related to the competition they will face in the real world of job competition after they graduate. (AL)