[:id]Siapkan Calon Guru Professional, FKIP Bekali Mahasiswa dengan PPL[:en]Socialization of Teaching Practice Experience Program Prepares FETT Students to be Professional Teacher Candidates[:]

FKIP merupakan fakultas yang menghasilkan lulusan calon guru. Salah satu upaya untuk menyiapkan calon guru yang professional, FKIP UNTIDAR mengadakan Program Pengalaman Lapangan (PPL) bagi mahasiswa. Di Tahun 2018, FKIP Untidar mengadakan beberapa program pengalaman lapangan diantaranya PPL nasional, PPL antar bangsa, dan pertukaran mahasiswa sebagai SEA TEACHER.

PPL merupakan program yang memfasilitasi mahasiswa untuk melaksanakan praktik mengajar, layanan kesulitan belajar, dan praktik sekolah. PPL nasional dilaksanakan pada semester gasal 2018/2019 dengan sistem blok waktu selama 3 bulan. Sementara itu, PPL antar bangsa dan pertukaran mahasiswa ssebagai Sea Teachers dilaksanakan dengan sistem blok selama 1 bulan.

Mahasiswa peserta PPL harus memenuhi beberapa persyaratan. Diantaranya adalah telah menempuh dan lulus minimal 110 SKS, mencantumkan mata kuliah PPL pada KRS, telah lulus mata kuliah prasyarat, serta terdaftar sebagai mahasiswa program S1 FKIP Untidar pada semester diselenggarakannya PPL.

PPL nasional merupakan PPL yang dilaksanakan di sekolah yang berada di dalam negeri yang sementara dilaksanakan di Kota dan Kabupaten Magelang. Terdapat 20 kelompok mahasiswa peserta PPL dari Prodi Bahasa Inggris dan 22 kelompok mahasiswa peserta PPL dari Prodi Bahasa dan Sastra Indonesia yang terdistribusi dalam 16 sekolah mitra PPL nasional. Setiap kelompok akan dibimbing oleh satu dosen pembimbing lapangan (DPL). PPL nasional direncanakan akan dilaksanakan pada tanggal 16 Juli sampai 26 Oktober 2018.

“Semoga PPL nasional, PPL antar bangsa, dan kegiatan SEA TEACHER 2018 dapat berjalan dengan lancar, sukses, tanpa kendala yang berarti” kata ketua Jurusan Pendidikan Bahasa dan Seni, Lilia Indriani, M. Pd. pada saat diwawancara. (RI)

Faculty of Teachers’ Training and Education  Untidar (FETT) is a faculty that produce teacher candidate gradutes. For preparing the students to be professional teacher candidates, FETT Untidar holds Teaching Practice Experience Program (PPL). In 2018, FETT Untidar holds several programs such as national PPL, internatioal PPL , and also SEA TEACHER.

PPL itself is a program which facilitates the students to conduct teaching practice, difficulties learn PPL nasional dilaksanakan pada semester gasal 2018/2019 for three months. In the other hand, international PPL and SEA TEACHER  will be held for one month.

The students who participate those programs should pass the requirements for the programs. The requirements are they should complete and pass 110 credits, include PPL course on their Study Plan Card (KRS), pass the prerequisite courses, and should be registered as the students of undergraduate program of FETT Untidar at the same year of PPL program held.

The national PPL is a program that is implemented in schools located within the country and it is temporarily implemented in city and districts of Magelang. There are 20 groups from English Education Study Program (PBI) and 22 groups from Indonesian Language and Literature Education Study Program (PBSI) for national PPL program 2018, and they are all distributed in 16 partner schools. Each group will be guided by a field supervisor (DPL). The national PPL is planned to be held from 16 July to 26 October 2018.

“Hopefully the national PPL, international PPL, and SEA TEACHER 2018 activities can run smoothly, successfully, without any significant constraints,” said the head of the Department of Language and Arts Education, Lilia Indriani, M. Pd.  (RI-NA)