[:id]Pemantapan Mahasiswa Prodi Pendidikan IPA[:en]79 New Students of Science Education Study Program Followed Student Debriefing[:]

Dalam rangka memberikan bekal kepada mahasiswa baru terkait dengan kegiatan akademik dan non akademik di Prodi Pendidikan IPA, Badan Eksekutif Mahasiswa (BEM) FKIP mengadakan kegiatan pemantapan mahasiswa Prodi Pendidikan IPA. Kegiatan ini dilaksanakan tanggal 29 – 30 September 2017 dan diikuti oleh semua mahasiswa baru Prodi Pendidikan IPA. Agenda dari kegiatan ini terdiri dari pemaparan materi, lomba, dan outbound.

Materi dalam kegiatan pemantapan ini meliputi materi tentang mahasiswa berprestasi, lomba karya tulis ilmiah (LKTI), dan pekan seni mahasiswa tingkat daerah (peksimida). Pemaparan materi disampaikan oleh dosen Prodi Pendidikan IPA. Selain paparan materi, kegiatan pemantapan juga dengan berbagai macam lomba meliputi lomba olimpiade sains, lomba karya tulis ilmiah, dan lomba peksimida. Lomba-lomba tersebut diadakan untuk mengenalkan secara teknis pelaksanaan lomba dan melihat bakat minat mahasiswa baru Prodi Pendidikan IPA. Lomba olimpiade sains diadakan dengan seleksi secara individu pada semua peserta, LKTI dilakukan secara team, dan lomba peksimida dilakukan dengan perwakilan tiap kelas. Sebagai kegiatan keakraban antarmahasiswa pendidikan IPA, BEM FKIP mengadakan acara pengakraban mahasiswa baru dan kegiatan outbound. Setelah mengikuti kegiatan pemantapan ini, harapannya mahasiswa dapat lebih akrab dengan teman seangkatan dan mendapat tambahan motivasi dalam melaksanakan kegiatan akademik dan non akademik di Prodi Pendidikan IPA.(ET)

On September 29th to September 30th 2017, Science Education Study Program held a debriefing . The event allowed the new students of Science Education Study Program to process and reflect on their experience on  both academicaly and non-academicaly. It was held by Students Executive board of FETT (Faculty of Education and Teacher’s Training) and followed by all new students of Science Education Study Program. There was several activities held in the event such as material presentation, competition, and also outbound activities.

The material presented in this event covered several important materials. Those materials were related to the students’ activity at campus, such as student competition, paper competition, and regional student art week (Peksimida) tingkat daerah (peksimida). The material was presented by lecturers of Science Education Study Program. Beside the presentation, this event was continued to other activities included science olympic competition, paper competition, and Peksimida competition. The main goal of holding those competitions were for introducing the students about the competition procedure and for finding any talents from the students.

The science olympic competition itself was held by conducting an individual selection for all students. While for the paper  conducted for team and class’ representative. In the other hand, this event was also with outbond activity. Through this event, the new students of Science Education Study Program can be closer to each other and motivated in doing activities at campus. (ET-NA)